+46 (0)31 92 20 70 sales@ifab.se

Ölstabilisering

IFAB BG6

FAB BG-6 är ett kylstabiliseringsmedel som används för att bibehålla klarheten på öl vid lagring och kylning. Den grumling som annars kan uppstå, så kallad chillhaze, är en följd av reaktionen mellan speciella proteiner och polyfenoler. Båda dessa komponenter är normalt förekommande i öl. IFAB BG-6 är en amorf kiselgel (xerogel), tillverkad för att selektivt adsorbera oönskade proteiner i öl. Endast de proteiner som bildar chillhaze adsorberas. Smak, arom, färg och skumbeständighet påverkas ej. BG-6 är inget tillsatsmedel i ölet, det filtreras bort via diatomitefiltret.

Filterhjälpmedel och BG-6 kan blandas direkt i anslutning till diatomitefiltret. Genom dess extremt snabba reaktion är några minuters kontakttid med ölet fullt tillräckligt för att nå optimalt resultat på kylstabilisering. Doseringsmängden är endast 15-30 gram per hektoliter öl.

Eftersom produkten innehåller mindre än 5% vatten minimeras hanteringen. Det låga vatteninnehållet medför dessutom att produkten är helt stabil. IFAB BG-6 kan med fördel användas som komplement till PVPP eller ensam som stabiliseringsmedel.

Har ni frågor kring BG6 och vad som skulle passa bäst i just er applikation.
Kontakta oss så hjälper våra säljare dig till rätt filtreringslösning.

IFAB PVPP

IFAB PVPP SU är en mycket effektiv, 100% Polyvinylpolypyrrolidon stabilisator. Produkten kan användas individuellt eller i kombination med IFAB BG6. IFAB PVPP SU är ett mycket effektivt medel för att förhindra icke-biologisk haze i öl och viner.

IFAB PVPP SU adsorberar selektivt de polyfenoler som orsakar grumlighet, för att sedan avlägsna överkottet som orsakar detta problem. Det finns bevis för att detta också förbättrar stabiliteten hos smaken, eftersom de flavonoid polyfenoler i synnerhet har en benägenhet att polymerisera till produkter med högre molekylvikt som har en bitter smak.